Na dzień 03.03.2016 r. potwierdzono laboratoryjnie 202 przypadki zachorowań osób hospitalizowanych oraz 90 przypadków osób leczonych ambulatoryjnie.
Sytuacja epidemiologiczna zachorowań na grypę w województwie podkarpackim – stan na 3 marca br.
W czwartym tygodniu lutego odnotowano w woj. podkarpackim nieznaczny spadek liczby zachorowań na grypę.
Na dzień 03.03.2016 r. potwierdzono laboratoryjnie 202 przypadki zachorowań osób hospitalizowanych oraz 90 przypadków osób leczonych ambulatoryjnie.
Przypadki potwierdzone izolacja wirusa grypy:
– AH1N1 – 225
– AH1N1 i B – 2
– A i B – 1
– A – 47
– B – 17
Cztery przypadki zgonów:
– 1 z powodu chorób somatycznych i rozpoznanej grypy
– 1 z powodu powikłań po grypie
– 1 z powodu chorób hematologicznych i rozpoznanej grypy
– 1 z powodu zapalenia płuc wywołanego przez grypę AH1N1
Dostępne szczepionki przeciw grypie uodparniają przeciwko wirusowi pandemicznemu AH1N1.
Grypa to ostre wirusowe zakażenie górnych dróg oddechowych, wywoływane przez wirusy grypy. Przyczyną corocznych, sezonowych wzrostów zachorowań na grypę w okresie jesienno-zimowym są wirusy grypy typu A i B. Grypa powoduje zachorowania w każdej grupie wiekowej (Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że rocznie dotyczyć może 5% – 10% dorosłych i 20% – 30% dzieci). Na całym świecie, szacuje się, że corocznie zachorowania na grypę są przyczyną około 3 do 5 milionów przypadków ciężkich powikłań pogrypowych, a około 250 000 do 500 000 zgonów, równocześnie jednak dostępne są skuteczne szczepienia ochronne przeciw grypie. W Polsce sezon wzmożonych zachorowań na grypę trwa od października do kwietnia następnego roku, przy czym szczyt zachorowań przypada między styczniem a marcem. Rejestruje się wtedy od kilkuset do kilku milionów zachorowań na grypę i choroby grypopodobne.
Grypa przenosi się z osoby na osobę drogą kropelkową podczas kichania, kaszlu lub w wyniku bezpośredniego kontaktu ze świeżą wydzieliną z dróg oddechowych zakażonych osób. Objawy grypy są niecharakterystyczne, lecz najczęstsze dotyczą nagłego występowania:
– objawów ogólnych – wysokiej gorączki, dreszczy, bólów mięśni, bólów głowy, uczucia rozbicia i osłabienia, złego ogólnego samopoczucia;
– objawów ze strony układu oddechowego – suchego kaszlu, bólu gardła i katarem (zwykle o niedużym nasileniu).
U małych dzieci obraz kliniczny może obejmować zmienione zachowanie dziecka, senność lub rozdrażnienie, brak apetytu, wymioty.
Choroba zwykle ustępuje samoistnie po 3-7 dniach, ale kaszel, zmęczenie i uczucie rozbicia mogą się utrzymywać do ok. 2 tyg.
Najczęstsze powikłania grypy to zapalenia ucha środkowego oraz angina paciorkowcowa. Grypa może prowadzić również do ciężkich powikłań i hospitalizacji.
Tak jak w przypadku innych chorób wywoływanych przez wirusy antybiotyki są nieskuteczne i leczenie jest głównie objawowe. Zaleca się pozostanie w domu i odpoczynek, picie dużej ilości płynów, stosowanie niesterydowych środków przeciwzapalnych.
Należy podkreślić, iż najskuteczniejszą metodą uniknięcia zachorowania i związanych z nim powikłań jest szczepienie.
Coroczne szczepienia są zalecane przez ekspertów wszystkim osobom powyżej 6 miesiąca życia, a w szczególności:
– osobom chorym na choroby przewlekłe;
– zdrowym dzieciom w wieku od 6 miesiąca życia do 18 roku życia
– osobom w wieku powyżej 55 lat;
– pracownikom ochrony zdrowia oraz placówek zapewniających opiekę osobom chorym i niepełnosprawnym;
– pracownikom wykonującym zawody wymagające ciągłego kontaktu z ludźmi.
W celu zapobieżenia zachorowaniu i dalszemu szerzeniu się grypy sezonowej zaleca się:
1. Regularne, coroczne szczepienie przeciwko grypie.
2. Regularne mycie rąk. Częste mycie rąk wodą i mydłem, a w przypadku, gdy nie jest to możliwe środkiem dezynfekującymi na bazie alkoholu, zmniejsza ryzyko zakażenia przenoszonego przez ręce zanieczyszczone wirusami grypy.
3. Unikanie bliskiego kontaktu z osobami chorymi.
4. W przypadku wystąpienia objawów grypowych pozostanie w domu, a gdy konieczne jest przebywania poza domem – unikanie tłumu i masowych zgromadzeń.
5. Zakrywanie ust i nosa podczas kaszlu oraz kichania, najlepiej przy pomocy chusteczki, ewentualnie rękoma, które następnie należy umyć wodą i mydłem lub środkiem dezynfekującym na bazie alkoholu.
Załączniki: