Zmień swoje przyzwyczajenia, nie wyrzucaj do śmieci jedzenia.

Spread the love

Pod takim hasłem Samorząd Województwa Podkarpackiego, Caritas Diecezji Przemyskiej, Caritas Diecezji Rzeszowskiej, Caritas Diecezji Sandomierskiej oraz Caritas Diecezji Tarnowskiej, a także Bank Żywności, przy współpracy Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego podjęli inicjatywę mającą na celu zmniejszenia ilości odpadów spożywczych  znajdujących się w odpadach komunalnych i przemysłowych.

W ramach akcji wyznaczone punkty przyjmować będą produkty żywnościowe, nawet z bardzo krótkim okresem przydatności oraz ziemiopłody.
W Rzeszowie punkt, w którym można przekazywać produkty znajduje się w siedzibie Caritas Diecezji Rzeszowskiej i Rzeszowskim Towarzystwie Pomocy i św. Brata Alberta, ul. Jana Styki 21, tel. 17 852 53 43.

Produkty, które można przekazać do punktu zbierania (nie dotyczy produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie domowym): cukier, mąka różne rodzaje (pszenna, żytnia, ziemniaczana, krupczatka, razowa itp.) makaron, ryż, płatki różne rodzaje (jęczmienne, owsiane, śniadaniowe, itp.) kasza różne rodzaje (jęczmienna, manna, pęczak, gryczana itp.), kawa różne rodzaje (także rozpuszczalna i zbożowa), herbata różne rodzaje (czarna, czerwona, zielona, owocowa itp.), zioła suszone (w opakowaniach), sól, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa, papryka konserwowa, ogórki kiszone i marynowane, ketchup, musztarda, olej i oliwa z oliwek, konserwy mięsne sterylizowane, konserwy rybne, warzywa i przetwory warzywne konserwowane (w słoikach lub puszkach), zupy w proszku, zupki typu „chińskie”, przyprawa do zup w płynie lub proszku (typu vegeta), przyprawy suszone, kostki rosołowe, kakao rozpuszczalne, sosy w proszku, galaretki, budyń, żelatyna, kisiel, czekolady różne smaki, słodycze, pieczywo trwałe, suchy groch i sucha fasola, miód, majonez, dżemy, powidła, marmolady, chrzan w słoikach, warzywa suszone, owoce i przetwory owocowe w puszkach i słoikach konserwowane lub karmelizowane, kapusta kiszona i kwaszona w woreczkach, mleko UHT,  produkty i przetwory mleczarskie UHT, napoje, soki, wody mineralne, sery, jogurt itp. w opakowaniach jednostkowych przechowywane z zachowaniem zaleceń jak na opakowaniu produktu.

Ponadto można przekazać warzywa i owoce surowe (cebula, czosnek, ziemniaki, jabłka, kapusta itp.) bez widocznych śladów psucia.

Przekazywana żywność winna znajdować się w opakowaniach jednostkowych, nienaruszonych z nieprzekroczonym terminem ważności.

Dodaj komentarz